Türk turizm öğrencileri Avrupa’da kapış kapış

‘1.2 MİLYONLUK BİR AÇIK SÖZ KONUSU’

Pandemi sonrasında sektörde değişiklik yaşandığını söyleyen ve özellikle Avrupa’da bu değişikliğin dikkati çektiğini belirten Prof. Dr. İçigen, “Avrupa’da turizm sektöründen ayrılmış ve sektöre dönmemiş bir kitle var. Dünya Seyahat Konseyi’nin verilerine göre; 1.7 milyon kişi turizm sektöründen ayrıldı ve bunun yalnızca 571 bini sektöre döndü. 1.2 milyonluk bir açık söz konusu” ifadelerini kullandı.

Bu açığın Türk turizmine ve turizmdeki insan gücüne yansımasına olumlu etki ettiğini kaydeden Prof. Dr. İçigen, “Öğrencilerimize ve mezunlarımıza yönelik Avrupa’nın önemli kurumsal turizm işletmeleri bize ulaşıyor. Pandemi sonrası bu süreç oldukça arttı. Daha önceleri yurtdışına gitmek isteyen öğrencilere sunulan şartlar daha zorken, işletmelere ulaşmak daha zorken, şu anda işletmeler ulaşmaya başladı. Süreç tersine döndü” diye konuştu.

TÜRKİYE TURİZMİ İÇİN ‘ENDİŞE’ SİNYALLERİ

Prof. Dr. İçigen, öğrencilerin ve mezunların gördüğü bu ilgi nedeniyle memnun olduklarını ancak Türkiye’deki iş gücü potansiyelinin de azalacağı endişesini yaşadıklarını söyledi. Prof. Dr. İçigen, Türkiye’deki turizm sektörünün yetişmiş personeli elinde tutmasının tek ve en etkili yönteminin turizmi 12 aya yaymak ve çalışma şartlarının iyileştirilmesi olduğunu da vurguladı.

Turizm fakültesi öğrencileri de yurtdışında kariyere sıcak bakıyor. Mezun olduktan sonra sektörleri ile ilgili dünya pazarını görmek ve tecrübe edinmek için yurtdışından gelen tekliflere sıcak bakan öğrenciler, uzun vadede tecrübeleri ile Türkiye’deki turizm sektöründe hizmet vermeyi planlıyor. Öğrencilerden Havva Özbayram, iyi bir teklif gelmesi halinde yurtdışını düşündüğünü ancak asıl hedefinin Türkiye’de çalışmak olduğunu belirtti. Özbayram, “Yurtiçinde pastacılık alanında kendimi geliştirmek ve bir işletme açmayı düşünüyorum. Ancak çok iyi bir teklif ile yurtdışında çalışabilirim. Bunu istiyorum fakat uzun vadede Türkiye’yi düşünüyorum” şeklinde konuştu.

ÖĞRENCİLER DE YURTDIŞINI İSTİYOR

Yurtdışı hayali kuran arkadaşlarının aksine kariyerinin ilk basamağında Türkiye’yi tercih ettiğini belirten Serkan Gömeç de “Ülkemizdeki işletmelerin ve mutfak kültürünün gelişmiş olduğunu düşünüyorum” diye konuştu. Öğrencilerden Bilge Özyurt ise kahve alanında uzmanlaşmayı amaçlıyor. Bu nedenle de İtalya ve Fransa’ya yönelik planlar yaptığını anlatan Özyurt, “Kahve alanında iki ülkenin başarılı olduğunu düşünüyorum. Bu nedenle kariyerime o ülkelerde başlamak ve yurt dışında çalışmayı istiyorum” ifadelerini kullandı.

Author: Seher Alp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir