YTB Başkanı Abdullah Eren’den Başkent Kulisi’nde çarpıcı açıklama! ‘Türkiye ilk 7’de’

Posted by

Kanal7 ekranlarında yayınlanan Başkent Kulisi programında Mehmet Acet‘in sorularını cevaplayan Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar (YTB) Başkanı Abdullah Eren, 2024 yılında dünyada 7 milyon öğrencinin kendi ülkesi dışında okuduğunu söyledi. 

Bu 7 milyon öğrencinin özellikle 10 ülkeyi tercih ettiğini vurgulayan Eren, bu işin ekonomisinin de çok önemli olduğunu aktardı. ABD, İngiltere, Fransa, Kanada, Avustralya ve Almanya‘dan sonra Türkiye’nin geldiğine işaret eden Eren, dünya sıralamasında Türkiye‘nin ilk 7’de yer aldığını kaydetti. 

YTB Başkanı Abdullah Eren, şunları söyledi;

“DÜNYANIN BİRÇOK ÜLKESİNDE TÜRKÇE KONUŞAN GENÇLERİMİZ VAR”

Romanya’da soydaşlarımız var. Orada bazı eğitim etkinlikleri düzenliyoruz. Bu eğitimleri başarı ile tamamlayan öğrencilerimizi her sene Türkiye’ye getiriyoruz.

Bunun yanı sıra yazarlık akademileri yapıyoruz. Balkanlar’da, dünyanın birçok ülkesinde Türkçe konuşan gençlerimiz var onlara bir dergi çıkardık. Mezun derneklerimiz var. Bunları bir sürü ülkede yapıyoruz. Türkiye’de öğrenci olarak okumuş ve sonra ülkelerine dönmüş öğrencilerimiz kurdu bunu. Kültür ile alakalı da çok farklı faaliyetlerimiz var.

“DÜNYADAN BAŞARILI ÖĞRENCİLERİ ÜLKEYE ÇEKMEK STRATEJİK HEDEFTİR”

(Uluslararası öğrenci konusu) Bu hakikaten çok önemli bir konu. YTB’nin diaspora faaliyetlerinin yanı sıra 2011 senesinde kurumumuz Türkiye’nin uluslararasındaki eğitimleri çekebilmek için bir burs programı başlattı. 

2011’de kurumumuzda Türk cumhuriyetlerinden gelen öğrencilerin burslandırılması konusunda bir koordinasyon yetkisi verildi. Türkiye Bursları adından yeni bir program ortaya çıkardık. Bunların yanı sıra bölgesinde etkin güç olmak isteyen dünyanın birçok bölgesinde güç kazanmaya çalışan bir ülkenin tüm dünyadan başarılı öğrencileri ülkeye çekmek çok stratejik bir hedeftir. 

TÜRKİYE’DE OKUYAN ULUSLARARASI ÖĞRENCİ SAYISI 360 BİN

Türkiye Bursları’nın amacı dünyanın birçok ülkesinden başarılı öğrencileri Türkiye’de okutup onların ülkesine dönmesini sağlayarak onların Türkiye ile olan ilişkilerini devam ettirmeleri. Bu burslar kapsamında her sene başvurularımız artarak gitti. 2011’de Türkiye’de uluslararası öğrenci sayısı 20 bindi. Şu an 360 binden fazla öğrenci sayısı oldu.

Burslu öğrenci sayımız şu an 15 bin, 178 ülkeden. Bu noktaya gelinmesinde Türkiye Bursları’nın önemli bir etkisi oldu. Bizim geleneğimizde ilim talep eden talebeler her zaman seyahat etmişlerdir. 

Türkiye’nin uluslararası öğrenci almaya başlaması Cumhuriyet’in ilk yıllarında, ikili anlaşmalarla Türkiye’ye öğrenciler geliyor. Akademisyenler de geliyor. Nazi Almanya’sında önemli isimler Türkiye’ye geliyor.

ÖĞRENCİLERİN TERCİH ETTİĞİ ÜLKELER ARASINDA TÜRKİYE 7. SIRADA

2024 yılında 7 milyon öğrenci kendi ülkesinin dışında okuyan öğrenci sayısı var. Bu mevcut şu an 7 milyon öğrenci 10 ülkeyi tercih ediyor. Bu işin ekonomisi çok önemli. 370 milyar dolarlık bir sermaye söz konusu. Bu 7 milyon öğrenci arasında 1 milyon öğrenci sayısı ile ABD’de birinci sırada yer alıyor. İngiltere, Fransa, Kanada, Avusturalya, Almanya ve Türkiye. Türkiye ilk 7’de.

Sadece sayı değil biz sayıyı artırırken kaliteyi de artırıyoruz. Bu büyük pastanın 30 küsür milyar dolardan fazlasını ABD alıyor. Türkiye burada 1,5 milyar dolar, dolaylı harcamalarla da 3 milyar dolara yakın Türkiye’ye faydası oluyor. 

Bu öğrenci hareketliliğinde 51 bin Türk öğrenci Türkiye’den gidip yurtdışında okuyor. İngiltere’deki öğrencilerin yüzde 23’ü, Kanada 24, Avustralya’da yüzde 32.

Türkiye açısından uluslararası öğrenci sistemi bir ekosistem. Üniversitelerin kalitesi, sosyal imkanlar bu öğrencileri ülkeye çekmede belirleyici oluyor. Uluslararası öğrenci hareketliliği bakımından bu çok önemli. 

Dünyanın birçok ülkesi, farklı ülkelerde yetişmiş zeki çocukları kendilerine çekmeye çalışıyor. İnsan kaynağı kazanılıyor. Bilgi dolaşımı oluyor. Aynı zamanda bu bir sektör. Bu önemli ülkeler bu işten para kazanmaya da çalışıyor.  

“TÜRKİYE, ÖNEMLİ ÜLKELERİN DEVLET BURSLARIYLA REKABET EDİYOR”

Fransa’nın Campüs France bursu vardı. Onların çıkardığı bir raporda Türkiye, Türkiye Bursları ile Afrika’ya bizim etki alanımıza girmiş durumda diye rapor çıkardı. Bizim en büyük rakiplerimizden biri Fransa şu an alarm verdi resmen. Bunlar rekabet alanı.

“BİZ DİĞER BURS PROGRAMLARINDAN FARKLIYIZ”

ABD’nin Fulbright bursu, dünyanın birçok önemli yerinde başbanlık, önemli görevler yapmış olan kişiler Fulbright bursundan faydalanmıştır. Çok önemli devlet başkanları Fulbright bursu almıştır. Türkiye’den de Fulbright bursu alan isimler var. Onlarca liste var. Buraya baktığınızda yaklaşık 70 senedir devam ediyor ve bir amaca göre yapılıyor. Parlak, geleceği olan kişiler ABD’ye getiriliyor ve burada okutuluyor.

Daha sonra bu kişilerle irtibat devam ediyor. Biz diğer burs programlarından farklıyız. Türkiye Bursları ile Türkiye’ye gelen öğrenci, muhabbetle ayrılsın. Kültürümüzü görsün, tanısın. Gün sonunda biz bu öğrencilerin bir gönül elçisi olarak Türkiye’den ayrılmalarını istiyoruz. Tabii ki de iyi yerlere gelmelerini istiyoruz ama şüphesiz diğer burs programlarından farklı olarak bizimkinin ruhu var.

“BİZİM ANA GÖREVİMİZ BAŞARILI ÖĞRENCİLERİ BURSLANDIRMAK”

Türkiye’yi bilen, Türkçe konuşan Afrika’da, dünyanın birçok yerinde insanlar çıkıyor. Somali’de bizim bir mezunumuz var. Somali Savunma Bakanı. Biliyorsunuz Somali ile bir anlaşma yapıldı. Biz orada yüz ölçümü olarak ciddi bir yüz ölçümü aldık. Uzay çalışmaları ve deniz üssü ile ilgili ciddi çalışmalar yapılacak.

Bunun gibi önemli görevlerde bulunan mezunlarımızın ciddi katkısı oluyor Türkiye’ye. THY insan kaynağı olarak bizden de faydalanabiliyor. Bazen bir mezunumuzun katkıları yüz milyonlarca olabiliyor. 

Bizim ana görevimiz başarılı öğrencileri burslandırmak. Bizim en önemli burada şartımız öğrencinin başarılı olmasıdır. Bizim sistemimiz var. Öğrenci başvurabiliyor. Temel başarı kriterlerimiz var. Mesela bir öğrencinin tıp okuyabilmesi için 90 üzeri puan alması gerekir. Yaş kriterimiz var. 

“BİZ BAŞARILI VE OKUYABİLECEK ÖĞRENCİYİ TÜRKİYE’YE GETİRİRİZ”

Başarı kriteri ve yaş kriterinin yanı sıra her ülkelerin Türkiye ile ilişkileri vs hepsine bakarak stratejik kararlar veririz. Ülkelerin kontenjanları vardır. Biz başarılı ve okuyabilecek öğrenciyi Türkiye’ye getiririz. Şu an halihazırda 15 bin burslu öğrencimizi önce sınav, sonra mülakat yaparız.

150 bin başvurudan 10 bine düşürüp, 10 bini ile mülakat yapıp daha sonra 3 bin 500, 4 bin kişi seçiyoruz. Her sene ortalama 3 bin 500 öğrenci seçiyoruz. Öğrencinin kabiliyetlerine göre burslandırma yapıyoruz. Onlara taahhütname imzalatıyoruz. Ülkelerine gitmeleri konusunda imza attırıyoruz. Türkiye’de kalmıyorlar. Olağanüstü başarılı öğrenciler çıkarsa ve Türkiye’ye faydası olacaksa kalmalarını sağlıyoruz. Ama uluslararası öğrencilerin kendi ülkelerine döndürüp Türkiye’ye fayda sağlamalarını istiyoruz.

“2011’DEN BERİ 45 BİN ÖĞRENCİ BURSLANDIRDIK”

Biz 2011 senesinden beri 45 bin öğrenci burslandırdık. 150 binden fazla Türkiye Mezunları ailesi var ve bunlarla kontağımız devam ediyor. Sadece 100 mezunumuzla yaptığımız bir anketten bahsedeyim size. 100 Türkiye mezunu iş insanı 350 milyon dolar Türkiye’ye fayda sağlamış.

150 bin mezunu ile iletişimi devam ettirmek için Türkiye Mezunları ailesini kurduk. Dünyanın farklı ülkelerinde yaşayan mezunlarımız için çeşitli dernekler açtırdık. Bunları o ülkenin vatandaşı Türkiye Mezunları açtı. Bu mezunlarımız önemli günlerde bir araya geliyor. Bugüne kadar 150’den fazla mezun buluşması yaptık.

Örneği Etiyopya’da bir mezunumuz var. Fennan diye. Fennan boya işi yapıyor daha önce İsrail’den alıyordu. Daha sonra Türkiye’ye gelerek tüm ihtiyaçlarını Türkiye’den karşılamaya başladı. Nijerya’da da farklı sektörle uğraşan mezunumuz var. Bunlar artık Türkiye’den isteklerini temin ediyor ve ihracata da katkı sağlıyorlar.

Biz dünyanın tüm ülkelerinden başvuru alıyoruz. Yakın çevremizdeki ülkelerden daha fazla geliyor. Türk dünyası çok önemli bizim için. Gün sonunda sınav ve mülakat yaparak her sene belli sayıda öğrenciyi Türkiye’ye getiriyoruz ve bizim yüzde 90 oranında bir başarı oranımız var.

Irak’ta Afganistan’da bakanlarımız var. Kosova’da bakanlarımız var. Milletvekilimiz zaten, Balkanlar’da fiks var. Bakan seviyemiz de bir dönem giriyor bir dönem çıkıyor. Kosova’nın Bangladeş’teki Büyükelçisi bizim öğrencimiz. Türkiye’ye gelenler Türkçeyi de öğreniyor. Türkçe hazırlık okumak zorunda zaten biz bunu zorunlu tutuyoruz.

Biz en büyük partner olarak üniversiteyi görüyoruz. Üniversitelerin uluslararası öğrenci ofisleri kurması lazım. Hem burslu öğrenciler açısından hem de burslu öğrenciler açısından Türkiye’de son yıllarda önemli bir edinim var.

KARABÜK İDDİALARINA AÇIKLAMA

Biz Türkiye Bursları programı olarak sadece burslu öğrencilerden sorumluyuz. Bizim bir öğrenciyi getirdiğimiz zaman diğer kurumlarla entegre bir yazılım sistemimiz var. Ortalamanız yüksek olacak diye onlara şart koşuyoruz. Fakülte ve bölüm birincisi öğrenci sayımız çok oluyor. Burslu öğrencilerimiz arasında herhangi bir spesifik olay yaşamadık. 

Sosyal medyada uluslararası öğrenci hareketliliğini zedeleyecek hamleler gördük. Özellikle sosyal medyada bunu baltalayacak bazı hesaplar gördük. “Türkiye’ye gelme istenmiyorsun” gibi şeyler yazıldı. Kimin nereden geldiğini bilmeden yapılan saldırılar oldu. Kötü emsalden emsal olmaz. Bazı yerlerde olumsuz örnekler yaşanmış olabilir. YÖK ile GÖÇ Başkanlığı arasında bir anlaşma imzalandı. Bu öğrenciler zaten takip ediliyor. Kötü öğrenciler varsa bunlarla ilgili zaten tüm gereken yerine getirilir. 

Burada öyle bir algı oluşturulmaya çalışıldı ki uluslararası öğrencilerin Türkiye’ye olan eğilimlerinde azalma gördüm. Bunlardan muzdarip olduğunu söyleyen ve Türkiye’ye gelmekten vazgeçen öğrencilerin de olduğunu duyduk. Burada dengeyi bulmamız lazım. Toptan tüm uluslararası öğrencileri töhmet altında bırakmak bizim yaptığımız stratejimizi kötü etkiler.

Bu kadar belli bir noktaya getirilmiş Türkiye Bursları’nın etkilenmemesi lazım. Vatandaşlarımızın bu konuyu sosyal medyadan tanık olan kişilere söylüyorum; YTB her türlü koordinasyon içerisinde öğrencilerini takip ediyor. 

Bu hareketliliği bu kadar kötülersek olmaz. Ezbere yapılan saldırılar bunlar. Sahici eleştiriler varsa oturup konuşuruz. Ancak bundan yola çıkarak bütün uluslararası öğrenci hareketliliğini zedelememek lazım. Orada da valiliğimizin, Göç İdaremizin önemli çalışmaları oldu. O iş zaten yalan çıktı.

Türkiye Bursları kapsamında biz gönüllü öğrencileri Türkiye’ye davet ediyoruz.

 

KAYNAK: HABER7

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir